Moje práce


Tahle práce mě baví. Asi proto, protože je naprostým protikladem toho, co jsem doposud dělal. Naplno jsem se broušení začal věnovat vlastně jako součásti terapie, když jsem se musel vyrovnávat s těžkou nemocí a jejím agresivním postupem. 

V této sekci uvidíte co brousím, jak brousím a vlastně celý proces přechodu k profesionální práci. Budu rád, když mě podpoříte nejen objednávkou, ale i sdílením.


Vlastní výroba

Tenhle nůž si majitel sám upravoval. Udělal mu krásnou střenku. Ale s roky čepel z uhlíkové oceli dostala svoje. Vyčištěno, vyleštěno a pekelně nabroušeno.

Hopp Schwiiz

Tuhle kapesní sbírku si ke mě přivezl jeden dobrý přítel. Armádní nože díky skvělé oceli holí i při 22,5°. Tento velký úhel jim dává vysokou odolnost. Broušení se dočkaly i nůžtičky a nože byly kompletně vyčištěny. Už jsou zpět ve Švýcarsku.


Full service

Tenhle americký Kershaw se mi dostal do spárů na kompletní údržbu. Vypadal by ještě lépe, kdyby mi nebylo zakázáno vyleštit čepel. I tak je na tom teď skvěle. Rozborka, čištění, nově eloxované střenky, broušení čepele s úhlem cca 20° a radiusem (tzv. čočka). Povedl se.

Lesk jak blesk

Konečně mi přišla pořádná pasta na leštění. Diamantová, 5 mikronů zrno. Zatím na látce, vlna je na cestě. Tenhle nůž jsem dostal před dobrými 30 lety. Herberz 203312. Teď je nejen ostrý, ale i vypadá tak, jak si zaslouží. A vypadá fantasticky...

Kolik materiálu čepele sebere ostření?

Pokud máte solidní nůž, to nejcenější na něm je materiál čepele. Správná údržba může zásadně ovlivnit celkovou životnost nože. Ta průběžná, každodenní, jak nůž používáte, je jedna část. Tu máte ve svých rukou. Jak potom probíhají opravy a broušení, je druhá část. Přijde dříve, nebo později, ale přijde. A tam záleží, na kom to necháte. Můžete nůž solidně nabrousit i na pásech. Pokud to tedy někdo na hovado nepřehřeje a čepel nezničí. Jeden takový příběh je na mém webu. Pak zmízí klidně víc než 1 mm čepele. Ale i 2 nebo 3.
Jak to může vypadat v ideálním případě vidíte na fotkách. 15° patří k ostřejším úhlům. Celkový úbytek 0,39 mm na šířce čepele. Jinými slovy, nůž snese spoustu přebroušení.... Ostrost těsně nad 200 BESS. Solidní výsledek. 


Rozjíždím zasílání.

Zveřejnil jsem návod, jak bezpečně zabalit nůž, pokud je pro vás sběrna daleko a individuální doprava by byla nesmysl. Tak hurá do toho.


Tohle se nedělá - zachraňuju...

Kontaktoval mě na doporučení zákazník, jehož nožům se pověnoval milovník pásových brusek. Takového "řemeslníka" potkat nechcete. Ještě že nechtěl být třeba chirurgem.


Maso, základ stravy

Tohle byla o něco větší výzva než jsem čekal. Ale řekl jsem si o to sám. Slíbil jsem totiž panu řezníkovi, že to jde. Úhly jasné. Je potřeba projet i kloubem, občas se sekne do kosti. Takže 20°/20°, aby něco vydržel. Ale nebylo lehké se s mými brusky vyrovnat s tvarem čepele. Snažil jsem se u kořene ubrat co nejméně. Nakonec se i při velkém úhlu povedlo <200 BESS a ocilka ho určitě udrží poměrně dlouho.


Zpět v práci

Po rehabilitaci a návratu domů tu na mě hned čekalo pár zakázek. Nože do domácnosti, na kterých si zákazník dával záležet. Vypadaly velmi slušně udržované, ale dostaly extra touch, který určitě zážitek z práce s nimi posune na novou úroveň. Dva nože pro rybáře. Jeden broušený na filetování, druhý pro větší výdrž na kosti, hlavy, ocasy. Určitě mu na lodi ulehčí práci. A nakonec dva malé kuchyňské nože pro zákazníka z Teplic. Zpětná vazby zatím velmi dobrá.


Pipi Grill

Tohle byla super zkušenost. Hodily se mi znalosti z čištění strojů. Trocha alchymie a lázeň fungovala. Nejde brousit a zákazníkovi vracet něco takhle zaneřáděného. Na břitech bylo vidět, že tomu dal někdo zabrat na pásovce. Geometrii jsem téměř vrátil k originálu a nabroušeno je na podstatně lepší úroveň, než byly nové. Profi nůžky vracím v profi stavu.


Vlasy, vlasy, vlasy....

Toho jsem se bál. Kadeřnické nůžky musí být perfektní. Jednak je to drahý nástroj, druhak se s nimi jinak nedá dělat. Willy's barber shop v Ostrově to se mnou zkusil. Dostal jsem nůžky, se kterými už asi prý nešlo nic moc udělat. Na dva pokusy, ale prý teď stříhají skvěle. S troškou dalšího tréningu budou ještě lepší. Už mám na cestě 5 dalších, prý ztracených, kusů... Tak uvidíme. Co asi opravdu nepůjde jsou prostřihovací nůžky. Nemám vybavení na drážkování zubatého břitu a vlasy prostě nevydrží na místě jen tak. Kompromisy bych dělal nerad. A teď můžete objednávat. 


Pestré velikonoce

Něco moje, něco do La Hospody a každý jiný. Ty dva zleva z provozu obrovsky podbroušené. Upravil jsem je, aby se daly lehce brousit a byla zachována záštita. Ještě udělají spoustu práce. Japonec, jednostranný 0°/13°. K tomu jsem poprvé brousil konvexní plochu. Byla to challenge. Dva univerzály na 15°/15°, jedovatě ostré. K tomu můj šéfovský damascén také 15°/15° a vykošťovací na 25°/25°.


Malý Bobr

Přišlo mi konečně nové vybavení od Hapstone. Jako první jsem na něm zkusil svého věrného parťáka, Bobra. Obyčejný nerez, který vydržel všechno co jsem mu kdy naložil. Teď jsem mu to vrátil - je nyní jedovatě ostrý. Ve fazetě by si teď mohla malovat kachní úsměv kdejaká influencerka. Pecka. Pevný naprosto přesný přípravek.


Bonsai katana z Texasu

Broušení krátkého nože Cold Steel Kyoto s pevnou čepelí. Téměř původní úhel 20°. Bylo pro mě nové a docelá náročné napojit ta dvě ostří tak, aby to vypadalo solidně. Ale myslím, že se to celkem povedlo. 


Etuda pro BOZP

Ve své kariéře jsem měl vždy bezpečnost jako téma. Nejsem také 100%, ale s dobře nabroušenými noži je vždy potřeba zacházet obezřetně.


První zakázka

Díky Lucii Zlámalíkové za důvěru. Kuchařka vybrala čtyři kousky ze skutečného dna šuplíku. No, podívejte se sami. Myslím, že byla spokojená, že má 4 nože jako nové.


Žiletkový sekáček

Přebroušení sekáčku z klasických cca 30° na 8°.

Byl to experiment. Ostří bylo extremě citlivé na jakékoliv poškození, ale špičkově ostré.


Nědělám ostrou jen poštu. Dělám ostré nože. 

Broušení, ostření a údržba nožů, nůžek a dlát pro firemní i soukromé zákazníky v Ústeckém a Karlovarském kraji.